Kiedy przystępujemy do urządzania lub remontu kuchni, musimy przemyśleć wiele spraw. Zaplanować ergonomiczne rozmieszczenie poszczególnych urządzeń i szafek oraz rozwiązać problem wyboru koloru farb. Jednak jednym z ważniejszych aspektów jest wybór płytek na podłogę i ściany, odpowiednich kolorystycznie i jakościowo.
Płytki na podłogę i ściany
Kuchnia to pomieszczenie, w którym spędzamy stosunkowo dużo czasu. Jest to też miejsce, gdzie dużo się dzieje. Płytki, które położymy na ścianach i podłodze w kuchni muszą być odporne na wilgoć, zniszczenia mechaniczne i zabrudzenia. Szczególnie płytki na podłodze muszą być odpowiedniej jakości.
Oczywiście najważniejsza jest dla nas kolorystyka, wielkość kafli i sposób ich ułożenia. Ma to ogromny wpływ na końcowy efekt wizualny. Ważne są jednak także inne parametry.
Pierwsza rzecz, na którą należy zwrócić uwagę, gdy kupujemy płytki ceramiczne, jest ich klasa ścieralności. Na ścianach w kuchni możemy położyć materiał o niskiej klasie oznaczony symbolem PEI-1. Jeżeli chodzi o podłogę, to musimy brać pod uwagę, że jest ona narażona na zniszczenie. Często do kuchni wchodzimy w butach, a może się również zdarzyć, że na podłogę spadnie coś ciężkiego, ostrego. Z tego powodu materiał na podłogę musi być w najwyższych klasach ścieralności (PEI-4 lub PEI-5). Warto również zwrócić uwagę na to by płytki na podłodze były antypoślizgowe.
Kolejna ważny aspekt, kiedy kupujemy płytki częstochowa, to ich nasiąkliwość. Ze względu na wysoką wilgotność w kuchni powinien to być materiał o najwyższych parametrach.