Kurkuma jest przyprawą stosowaną od tysięcy lat. W Indiach używa się jej do przyrządzania curry w proszku i jest znana jako “przyprawa życia”. Zawiera kurkuminę, która nadaje kurkumie jasnożółty kolor. Na stronie diysy.pl znajdziesz więcej porad zdrowotnych.
Właściwości zdrowotne
Kurkuma ma wiele korzyści dla zdrowia, w tym:
- Właściwości przeciwzapalne. Kurkuma zawiera kurkuminę, która jest substancją przeciwzapalną. Stan zapalny jest związany z wieloma chorobami, takimi jak rak i choroba Alzheimera. Kurkuma może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie.
- Działanie antyoksydacyjne. Kurkumina zawarta w kurkumie może pomóc w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym (R).
- Poprawia trawienie i funkcjonowanie wątroby. Kurkumina może poprawić funkcje trawienne poprzez zwiększenie wydzielania żółci z pęcherzyka żółciowego i poprawę funkcjonowania wątroby (R).
- Ochrona przed czynnikami ryzyka chorób przewlekłych, takich jak otyłość, zespół metaboliczny, cukrzyca typu 2, choroby neurodegeneracyjne (np. choroba Alzheimera), depresja, zaburzenia lękowe (np. zaburzenia paniczne), choroby sercowo-naczyniowe (CVD) i nowotwory (np. rak piersi).
Kurkuma to przyprawa, która pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Curcuma longa. Przyprawa ma jaskrawy żółtopomarańczowy kolor i nadaje potrawom złoty odcień, ale jest także używana jako barwnik do tkanin.
Oto sześć korzyści zdrowotnych kurkumy:
- Pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera
- Zmniejsza ból spowodowany zapaleniem stawów
- Chroni zdrowie serca
- Zmniejsza stan zapalny w organizmie
- Zwalcza komórki nowotworowe w organizmie
- Pomaga w problemach z trawieniem
Kurkuma jest używana w kuchni od tysięcy lat, nie tylko ze względu na swój kolor, ale także ze względu na korzyści zdrowotne. W rzeczywistości wykazano, że kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, które mogą być pomocne dla stawów, serca i mózgu.