Kto spośród nas nie kocha makaronów… Gdy pytamy nawet małe dzieci co najchętniej spożywają na obiad, jedną spośród nierzadko powtarzających się odpowiedzi jest „spaghetti”. Chociaż popularność makaronów we własnym kraju rośnie, wciąż nie przywiązujemy wagi do tego jaki makaron wybieramy. Nabywając makaron nierzadko kierujemy się jego zastosowaniem – więc wyglądem. Świderki są najdoskonalsze do zupy pomidorowej, spaghetti do sosu neapolitańskiego, natomiast muszelki niezwykle smakują z serem. Więc, należałoby wiedzieć czym się kierować, jeżeli zależy nam na tym, żeby wybrać dobre makarony starówka.
Dobre makrony starówka – jakie wybrać?
Najzdrowszy jest niewątpliwie makaron pełnoziarnisty. Stanowi dobre źródło witamin rodziny B, magnezu, cynku oraz żelaza, natomiast również ma niewiele kalorii, za to więcej błonnika. Zwłaszcza wart polecenia osobom mającym kłopoty z zaparciami oraz tuszą jest makaron gryczany (niestety, dużo osobom on zazwyczaj nie smakuje). Pamiętajmy, iż odpowiedni makaron (twardy, z pszenicy durum) nie może kosztować mało, należałoby zainwestować w ów droższy, na przykład włoski. Przygotowujemy go niewątpliwie al dente.
Makaron pełnoziarnisty
Dzięki ilości mąki z nieoczyszczonych nasion pszenicy makaron razowy jest bogatszy w elementy pokarmowe, jakich brakuje w jasnych makaronach. Przede wszystkim ma dużo błonnika pozytywnie działającego na pracę przewodu pokarmowego (blisko 7 g na ilość w zestawieniu z 2 g w ilości białego) oraz blisko 2 g więcej białek. Pełnoziarnisty makaron jest ciemniejszy od standardowego, miewa także bardziej gęstą spoistość. Więc dużo osobom nie od razu przysługuje on do gustu.