Czym, dokładnie, jest tłuszcz nasycony? Jaka jest różnica między “dobrym tłuszczem”, takim jak tłuszcze jednonienasycone (MUFA) lub wielonienasycone, a “niezdrowym” tłuszczem? Jak dużo każdego z nich powinniśmy jeść?
Tłuszcz nasycony a choroba serca: Dlaczego różnica ma znaczenie
Tłuszcze nasycone są powszechnie powiązane z chorobami serca, ponieważ w temperaturze pokojowej są one stałe. Jeśli kiedykolwiek miałeś kostkę masła na blacie, wiesz to z pierwszej ręki. Jest jednak inny powód, dla którego tłuszcze nasycone mają złą sławę. Tłuszcze nasycone podnoszą poziom cholesterolu LDL we krwi – tak zwanego “złego” cholesterolu, który może gromadzić się w tętnicach i prowadzić do chorób serca. American Heart Association zaleca, aby dorośli spożywali nie więcej niż 16 g tłuszczów nasyconych dziennie, co przekłada się na około 11% dziennych kalorii.
Tłuszcz nasycony jest stały w temperaturze pokojowej
Jeśli kiedykolwiek otworzyłeś drzwi swojej lodówki i zobaczyłeś wielką kulę masła ukrytą za mlekiem, wiesz, że jedną z ważnych rzeczy w tłuszczach nasyconych jest ich tekstura lub konsystencja. W przeciwieństwie do tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych – które są płynne w temperaturze pokojowej – tłuszcze nasycone są stałe. Sportowe nowinki oferuje sporttaker.pl.